2006-05-04

Farliga djur

Efter sex månader av vinter, is och kyla, Björn Kjellman i schlagerfestivalen och häpnadsväckande genombrott i den moderna forskningen som bevisar att "hjälm skyddar huvudet" kan man kanske tycka att vi fått skit nog.

Men nej, nej, nej. Då beslutar sig Stockholms lokaltrafik för att införa mobilfria zoner på pendel- och tunnelbanetåg.

Vad fan då för ?

Med över 4000 inställda avgångar om året står vi ju ändå bara på perrongen och ringer! Och de få gånger tågen verkligen rullar, blir vi alltid överrröstade av rumänska dragspelare! Nä, allvarligt talat, det är förstås en lysande idé. Och varför sluta där?

Förbjud allt annat som också kan irritera. Typ gnälliga barn, knarrande säten, gnisslande vagnar, folk som pratar, smaskar, nyser, hostar, fiser... Tja, förbjud folk, helt enkelt!'

Men naturligtvis är det värre än så. Nu har vi gått till Defcon 3. Code Red, eller vad ni vill. Och om ni inte redan fattat det, bör det påpekas igen. Vi är riktigt jävla illa ute. Så måste det vara, för nu duggar larmrapporterna tätare än stråna i Leif Pagrotskys slutspelsskägg.

Tack också till kvällspressen som hjälper till att piska upp überängsliga, lådvinstankande svenskars oro med hysteriska löpsedlar som "Din kroppsform kan vara tecken på DÖDLIG SINNESSJUKDOM" och "Vanlig hosta kan vara GALOPPERANDE CANCER"!

Allt är farligt. Kaffe, luft, solljus, TV-tittande. Allt dödar! Det är ett under att världen inte redan har kollapsat. Kan någon förklara hur vi hittills har klarat oss undan allt från Hitler, Sars och digerdöd till kommunistskräck och Backstreet Boys?

Ja,ja. Vi har väl haft tur. Men nu är det allvar. Nu lanseras undergången i form av en anka! Jag pratar förstås om fågelinfluensan. Eller fågelpesten som den egentligen borde heta. Men filmvärlden har länge varit full av lysande exempel på hur naturen slår tillbaka.

Borde vi inte lärt oss något av filmer som Outbreak (Ebola-smittad apa) och Cujo (jycke med rabies)? Borde vi inte ha fattat att Hitchcocks Fåglarna var en tidig påminnelse om vilka potentiella mördarmaskiner de där små kvittrande jävla badmintonbollarna egentligen är?

Ibland undrar somliga "Menar du vad du säger? Tror du svenskarna är såna idioter?" Självklart inte. Det märks ju på flera aktuella intervjuer med "vanligt folk". Det mentala tillståndet i landet är fortfarande gott. Ett slående bevis är Henry, en 21-årig student i Eskilstuna och en välartad representant för den nya, unga "Snillen-spekulerar-generationen".

Han som på frågan "Tror du att Michael Jackson är skyldig till sexuella övergrepp"?, i Aftonbladet svarade: -"Nej, det kan jag inte tänka mig, för jag har lyssnat på hans musik sen jag var liten".

Och räcker inte det som lugnande exempel på att vi svenskar har tillräcklig kontakt med båda våra hjärnhalvor för att inte gripas av panik nu när det kvittrar i var och varannan syrenhäck, så ger medborgarna sannerligen svar på tal i de frågor om de mordiska måsarna som de ställer till myndigheterna.

Exempel: "I vår familj bakar vi mycket, är det farligt att äta kaksmet nu"? och "Kan jag utan risk äta kalkonkött som pålägg på mina smörgåsar"? Nyanserat, eftertänksamt och förnuftigt så det förslår.

Och vi borde kanske fortsätta på den linjen. Bränna våra dunjackor, sätta Gunde Svan i karantän, avliva alla som får andnöd eller gåshud och låta Jordbruksverket tvångsomhänderta ungarnas undulater? Bara för säkerhets skull.

I vilket fall som helst; det är skönt att se att åtminstone myndigheterna inte förlorat det sunda förnuftet. Visst är det imponerande att se med vilken pondus och beslutsamhet man spärrade av ett tre mil långt område när smittade fåglar upptäcktes i Oskarshamn?

-Men pappa, varför spärrar poliserna av vägarna? Fåglarna FLYGER ju! Dottern är nio år och ibland blir jag så upprörd av att dagens skola fortfarande fostrar våra barn till ett sådant förlegat och ultrakonservativt tänkande!

Men är då faran med fågelinfluensan verkligen så överdriven?

Är Göran Person tjock?

Jag är inte så orolig för själva fågelsmittan. Det är faktiskt värre med människornas mentala hälsa. Säg mig, hur tänker folk egentligen när det frågar: -"Vad gör jag om jag hittar en död fågel"?

Tja, varför inte göra som normalt funtade människor alltid gjort?

LÅT DEN LIGGA! Eller har det hänt något som jag har missat som plötsligt fått folk att tänka om? "Titta, där ligger en död svan. Vad ska jag göra nu? Hmmm, om man skulle ta hem och steka den och bjuda svärföräldrarna på söndagsmiddag"!

Nu sägs det att fågelinfluensan kommit till Stockholm också. Men med tanke på att symptomen är förvirring och desorienterande uppförande, skulle jag vilja påstå att folk här har varit smittade mycket, mycket länge !


Lånat ur tidningen HemmaBio 5/2006

1 kommentar:

Anonym sa...

Underbar artikel - många träffsäkra kommentarer... =) Det är skönt att det finns någon/några observativa människor som faktiskt sitter och funderar och skriver ner såna här artiklar, som egentligen är väldigt lika ens egna funderingar under ett längre perspektiv...Eller, ja ungefär...!

Önskar dej en riktigt härlig helg; nu när det fina vädret kommit på besök...eller är det här för att stanna (önsketänkande...hoppas!!)?

Kram på dej vännen!
Amo =)