2008-03-28

Andras kloka ord...

"Människan har en naturlig vilja och lust... att hantera det motstånd tillvaron bjuder. Kreativitet har sitt ursprung i driften att överleva.

När människan väl fått ett medel i sina händer... så bearbetar och utvecklar hon det så länge som användningsområdet kan förbättras.

Fortfarande handlar bilder och tecken om kommunikation, information och, inte minst, inspiration. Och än idag försöker vi öka kunskapen och förbättra och förfina bildens språk.

I varje enskild individ finns ett inre liv som är lika påtagligt som den fysiska världen. Och i stort sett alla personer har en längtan efter att få dela med sig av sina inre upplevelser.

Längtan efter mänsklig kontakt... kan naturligtvis gestalta sig på många olika sätt. Att prata med varandra är väl det vanligaste sättet att kommunicera. Men för många människor finns det även en skön befrielse i att fånga det ogripbara och svårfångade inom sig... i en fysisk form, till exempel i en bild, ett fotografi.

Det kan handla om en intensiv skönhetsupplevelse, ett minne eller en glädje. Det kan vara indignation över orättvisor eller en vilja att visa solidaritet. Men det kan också vara ett gestaltande av mer privata känslor som lust, kärlek, sorg, längtan eller övergivenhet.

Att skapa ett fotografi... är ett sätt att föra vidare kunskap, erfarenhet, insikt och känslor. Gestaltandet är också en bearbetning som ger perspektiv. Lite provocerande... kan man säga att varje bild man visar är ett självporträtt."


Text: Stefan F Lindberg - Fotograf/huvudlärare på fotoskolan Biskops-Arnö

--------------------------------------------

Mycket tänkvärt... och mycket mer av liknande tankar kring kommunikation och i synnerhet bildkomposition... sitter jag just nu och läser... allt sammanfattat i ett intressant särtryck ur tidningen Foto och som vi har som kurslitteratur under del 2 av fotokursen.

Finns många kloka människor... som dessutom delger andra sina tankar och funderingar... och det är i alla fall jag tacksam för...

Dags att fylla på kaffekoppen... och jobba lite...

Ha en bra fredag !

//Tierra


Bilden har jag hittat på Nätet... hade ingen egen passande bild idag...

BloggRegistret.se

4 kommentarer:

Gisan sa...

det låter som du får ut mycket av dina fotokurser :-) Skål (i kaffe) för det!!! Kramar...

Anonym sa...

Vilka fina och bra ord. En del människor är så kloka. Man beundrar!
Måste nog läsa orden några gånger till för att få allt att gå in.

I bland är det ändå svårt att tro att alla vill dela med sig av sitt inre liv och sina tankar....

Kram och ha en fin fredag!
Önskar väninnan Borthy!

Anonym sa...

mmm... det var mkt tänkvärda ord och meningar.

kram på dig och ha en trevlig helg.

Anna K. sa...

Vill önska dej en trevlig helg!
Ha det riktigt gott och hoppas helgen kan bjuda på lite fotografering för din del. Kram/Anna ;)