2006-03-06

Äventyr... på film


God morgon !

Ny arbetsvecka... och nya möjligheter ? Ja, det återsår väl att se men hoppas kan man ju. Som ni kanske såg passade jag på att smita lite tidigare i fredags... händer inte så väldigt ofta men jag hade planerat in ett biobesök och då menar jag bio i STORT format.

Här i Stockholm finns, som säkert många av er vet, en häftig biograf på
Naturhistoriska Riksmuseet som heter Cosmonova där man visar olika filmer i ett extremt stort format. Cosmonova är Sveriges enda IMAX®-biograf och visar film i världens största filmformat. Cosmonova är också Sveriges största planetarium som visar föreställningar om astronomi. Duken är kupolformad och 760 kvadratmeter stor. Upplevelsen, att sitta i händelsernascentrum omsluten av ljud och bild, är så intensiv att ingen lämnas oberörd.

Tekniska fakta:
Åskådarplatser: 289
Kupolens yta: 760 m2
Kupolens höjd: 11 meter
Kupolens diameter: 23 meter
Filmprojektion: IMAX®
Modell: Omnimax® / IMAX Dome®: 70 mm
Projektorkylning: Luft- och slutet vätskekylningssystem
Planetarieteknik: Digistar stjärnprojektor med data om planeternas och 10.000 stjärnors rörelser.
Ljud: Sex kanaler, separat lågbassystem. Bandbredd: 20-20.000 Hz
Maximalt ljudtryck: Ca 110 dB
Effekt: 15.200 Watt

Filmen vi såg hette "Nilen - Ett flodäventyr" och handlade om en spännande och storslagen resa längs en av världens största och farligaste floder, den Blå Nilen - känd som flodernas Mount Everest. Under 114 dagar möter Pasquale Scaturro, Gordon Brown och övriga deltagare i expeditionen till synes oöverstigliga utmaningar som livsfarliga forsar och vattenfall, aggressiva krokodiler och flodhästar, beskjutning av banditer, malaria och Saharas stekande sol. Expeditionen genomfördes 2004 och blev den första någonsin som lyckats ta sig nerför hela Blå Nilen, från källan till utloppet i Medelhavet - en sträcka på mer än 500 mil.
Klicka här - trailer för filmen !

Detta är verkligen en film jag kan rekommendera er att se, den var verkligen intressant, vacker och perfekt i det stora IMAX-formatet. Det är lätt att drömma sig bort från ett kallt & snöigt Sverige när man sitter där och ser den här filmen...


Om ni har vägarna förbi Stockholm tycker jag åtminstone ni ska göra ett besök på Cosmonova och se någon film, nya kommer upp på programmet med jämna mellanrum och det allra flesta är oerhört häftiga att se i det stora, stora formatet.

Helgen som gått har i övrigt varit ganska lugnt och inget speciellt har hänt... har faktiskt "längtat" lite efter att det skulle bli måndag igen... Jag hade planerat att försöka sitta uppe i natt och kolla på Oscarsgalan från USA på Kanal 5 men tröttheten slog till och jag somnade strax före midnatt. Jag hoppas på att det kommer ett sammandrag i kväll i stället, alltid intressant att se vilka filmer som belönades med en guldfärgad statyett.

Ha en bra start på veckan !

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hallooooe

Ja cosmonova har jag varit en gång i mitt 26 åriga liv. Blev kidnappad till stockholm på min 16 årsdag av mina kompisar. Hi hi det var riktigt trevligt =)

Kram på dig...

Anonym sa...

låter häftigt att se film på en RIKTIGT stor duk!
Släng er i väggen alla platta widescreeen tv-apparaater, eller vad de kallas.
Helt otroligt att folk tycks köpa dem på läpande band.
Alltås - hur har de RÅD?
Och om de nu trots allt HAR råd, åtminstone nästan, fall de prioriterar, så HUR kan man prioritera en sån?
Hm, kanske, hm, neeej.
=)